Vanliga stomiproblem: Läckage

Ett av de vanligaste komplikationerna med en stomi är läckage. Kanske är fästytan runt stomin ojämn på grund av bråck eller ärr och påsen fäster därmed inte ordentligt. Stomiläckage kan i sin tur orsaka hudirritationer som i värsta fall ger sårbildning. Därför är det viktigt att ha en bra bandagering som är skonsam mot huden och låter den andas.

Rätt hjälpmedel kan minska läckage

Genom att prova olika typer av påsar och plattor kan du känna dig fram till vilken som sitter bäst på dig. Ibland kan man behöva en variant nattetid och en annan dagtid, eftersom att rörelsemönstret är olika.

Stomi läckage

Utöver påsen kan du också ta till olika hjälpmedel som minskar risken för läckage. I vårt sortiment finner du bland annat stomiringar och tätningsgel som fyller ut ojämnheter runt din stomi så att påsen försluter bättre. Ibland kan man behöva prova sig fram för att finna den bandageringskombination som sitter bäst runt din stomi. Om du har lös avföring kan en superabsorberade portionspåse vara till hjälp. Den förtjockar innehållet vilket minskar risken för läckage och en skvalpande påse som drar och är obekväm. Dessutom minskar den dålig lukt och gör tömningen enklare.

Alla våra produkter är hudvänliga: de låter huden andas och leder bort avföringen från hudytan. Detta skonar huden och minskar risken för hudirritation.

Våra underkläder från Comfizz kan också minska risken för läckage då de håller upp och in påsen så att den inte drar och flyttar sig – vilket också kan vara orsaken till läckage. Särskilt tycker många att en gördel eller ett linne med stödfunktion är hjälpsamt vid fysisk aktivitet eller om man rör sig mycket under sömnen på natten.

Ange din e-postadress och få nyheter, erbjudanden och tips/råd skickade direkt till dig.

Vi skickar ut våra nyhetsbrev 1 gång i månaden och du kan när som helst avregistrera dig.