Resa med stomi

Vad skall jag tänka på innan och när jag reser?

När du skall resa första gången efter din operation känns det naturligtvis lite oroligt. Låt inte det hindra dig! Med lite planering av det praktiska runt resan kommer du att vara förberedd för det mesta. Första gången kanske du vill välja en resa av det kortare slaget, för att efterhand känna dig tryggare och tryggare på resande fot. Här har vi samlat lite tips och råd till dig som reser med stomi.

Att ha en stomi bör inte hindra dig från att njuta av en semester utomlands, eller ens hemma. Så länge du är redo och har planerat din resa, kan du njuta av din semester lika mycket som vem som helst.

Våra tips kan hjälpa dig att bli organiserad inför din semester och ha roligt längs vägen. Det behöver inte vara skrämmande. 

Det kan vara bra att skriva ner allt så du vet att du inte kommer att oroa dig för att glömma.

Resa stomi

Goda råd för resan

En bra guide är att packa två gånger din normala förbrukning. Här får du några förslag.
Trio Pearls, gelbildande, lukt- & gasabsorberande portionspåsar
• Pappersservetter, kompresser och våtservetter
• Avfallspåsar
Trio Elite häftborttagningsmedel, våtservetter och spray
Trio Elisse hudskydd, våtservetter och spray
Trio Silex förstärkningshäfta, perfekt för sol- & bad i varma länder
• Stomipåsar, plattor

Om du flyger placerar du alla flytande föremål i en transparent påse i ditt handbagage för att kunna ta ut dem enkelt vid säkerhetskontrollen. Var noga med att vätskebehållare inte innehåller mer än 100 ml.
Se till att du har fått hem rätt antal påsar och tillbehörsprodukter. En tumregel är att beställa dubbel mängd mot vad du skulle ha gjort normalt sett. Men det finns lite smarta saker som du kan lägga till för lite extra trygghet:

• Trio Silex förstärkningshäfta, vattentät, lätt, flexibel och perfekt för varmt väder och bad. Den kan hjälpa till att reducera antalet påsbyten och minskar risken för läckage.
• Trio Pearls, gelbildande, lukt- & gasabsorberande portionspåsar, gör att du kanske kan utöka tiden mellan tömningarna.

När du packar, fördela dina påsar och tillbehör mellan ditt handbagage och resväskan. Då har du alltid dina grejer med dig även om oturen skulle vara framme och en väska försvinner. Om du reser tillsammans med någon, kan du be om att få förvara lite av dina saker i ditt resesällskaps väska.

Temperaturen kan påverka dina produkter

Mycket varmt väder kan påverka hydrokolloida material. Därför kan det vara bra att förvara dina plattor/påsar i en sval väska som kan stoppa eventuell effekt som värme kan ha på dina påsar (Trios produkter av silikon är dock inte lika känsliga för värme).
Förpacka materialet du behöver till din hemresa, så behöver du inte komma ihåg att spara lite till senare…

Medicinlistan är bra att ha med

Det kan var lämpligt att ta med din medicinlista när du reser, kanske ditt apotek kan hjälpa till att skriva ut den åt dig? Skriv gärna upp var närmsta läkarmottagning eller sjukhus finns på ditt resmål ifall du skulle behöva hjälp när du kommit fram. Kom ihåg att ta med ditt försäkringsbevis/resekort (detta får du från ditt försäkringsbolag) och ditt sjukförsäkringskort (detta beställer du från Försäkringskassan).

På flygplatsen och flygetFlyg stomi

Med ett solrosband runt halsen indikerar du för personalen att du har ett dolt handikapp och kan därmed får extra hjälp exempelvis genom säkerhetskontrollen. Ett solrosband kan du få genom vissa stomiterapeuter eller genom att beställa ett kostnadsfritt direkt genom oss.

Avsätt lite extra på flygplatsen för incheckning och att komma igenom säkerhetskontrollen. Förklippta påsar betyder att du inte behöver ha sax med dig i handbagaget, som inte är tillåtet. Om du blir föremål för kroppsvisitering bör du upplysa om att du har stomipåse, så att dom är extra försiktiga. Du har rätt att be om en enskild visitering om du vill.

Om din flygresa är längre än 3-4 timmar kan det vara en bra idé att bära lösa kläder för bättre komfort. Trycket i planet kan orsaka mer luft i påsen (även om det inte är mycket troligt) men säkerställ att ditt filterskydd inte är på. Förbeställ din måltid (om du flyger långdistans) och ange eventuella kostbehov. Undvik livsmedel som kan orsaka gas, som exempelvis lök, linser, ägg, kryddig mat och kolsyrade drycker. Du är säkert bekant med hur din kropp reagerar, undvik allt som kan oroa din mage.

Ha ditt handbagage i nära till hands. Töm din påse precis innan du går ombord, och om du behöver det på toaletten på planet, försök gå före rusningen innan landning. Om du använder en tömbar påse, kanske du vill överväga att använda Trio Pearls, så kan det dröja längre mellan tömningarna samtidigt som den minskar risken för läckage.

Bilsemesterbil resa stomi

Att resa med bil kan kännas som att du har mer kontroll över eventuella oförutsedda händelser. Det kan bli en förlängning av ditt hem och du kan ta med dig allt du behöver. En bra planering och goda förberedelser kan orsaka mindre stress.
Håll koll på hur långt det är mellan exempelvis bensinstationer eller restauranger. Då slipper du oroa dig för att du kanske missade den senaste om det skulle vara långt till nästa. Förvara dina förnödenheter på en tillgänglig plats som är sval. Värmen kan påverka häftförmågan hos platta eller påse, även om den inte påverkar silikon i samma utsträckning. Ta gärna med dubbelt så många påsar som du brukar använda.

Vätskebalansen

Att hålla koll på vätskeintaget kan verka uppenbart, men ibland kanske man inte har riktigt koll på hur mycket man behöver dricka. Uttorkning kan ske snabbt i värmen, även förändring av kosten kan orsaka obalans, vilket kan leda till risk för diarré.
Ha alltid en flaska vatten till hands! Isbitarna i drinken kan t ex vara gjorda av kranvatten, be gärna om en utan is. Frukt och sallad kan ha tvättats i kranvatten, skölj gärna själv med flaskvatten. Undvik gärna buffémat, eftersom att den stått framme och bakterier då lätt bildas.

Orolig mage

Vem som helst kan lida av en orolig mage på resan. Varmt väder, mat och vatten kan påverka oss och orsaka diarré. Om du har stomi kan du möjligen vara mer benägen för detta, men om du är förberedd behöver du inte låta det förstöra din semester. Fråga din sjuksköterska om anti-diarré-medicinering och användaranvisningar. Om du har kolostomi kan du ta med några tömbara påsar så att du enkelt kan tömma i händelse av orolig mage. Det är en bra idé att ta med Trio Pearls gelbildande, lukt- & gasabsorberande portionspåsar som kan läggas i din stomipåse om du har mycket tunnflytande innehåll.

Solskydd

Det är viktigt att använda solskydd när du spenderar tid i solen. Applicera din solkräm efter att du har fäst din påse så att du inte får den på området där plattan fäster. Det kan påverka dess vidhäftning. Detta gäller också för aftersun, fuktgivande duschtvål och hudkrämer. Om din hud är öm, irriterad eller kliar, använd gärna Trio Elisse spray eller våtservett. Den har en lugnande effekt och lindrar öm och irriterad hud. Funkar lika bra på solsvedan som runt stomiområdet!

Du kanske känner dig trygg med att använda hel baddräkt, men det finns andra alternativ också. Prova gärna en tankini eller bikini med byxa som har hög midja, eller badshorts med hög midja. Dessa alternativ går utmärkt att kombinera med gördel från Comfizz Support, som finns i flera färger.

I vattnet: bada med stomi

Vid bad kan det hända att kanten på din platta suger upp vatten. Detta kan orsaka att den lyfter eller sväller och lossnar. Du kan därför behöva byta platta eller påse oftare, och då kan det gå åt mer material än du kanske hade räknat med.

Kom ihåg att använda de produkter som finns i förpackningen för att täcka ditt filter och skydda det medan du är i vattnet. Detta kommer att stoppa vattnet från att komma in, men kom ihåg att ta bort det efteråt. Tala med din sjuksköterska eller stomiterapeut för mer information. Du kanske inte känner för att simma eller bada på grund av oro? Då kan det vara bra att använda en förstärkningshäfta runt plattan i förebyggande syfte. De är vattentäta och suger inte upp vätska, detta kan säkerställa att kanterna på plattan inte blir inte våta och lossnar. Då kan du behålla din platta lite längre och därmed spara på ditt material!

Mer tips från andra med erfarenhet av att resa med stomi

Både Hanna Öhman och Stina Hägglund delar med sig av sina erfarenheter av hur de gör på resan på sina bloggar.


Övernatta utanför hemmet

Hos vänner & bekanta

Hur ska jag kunna övernatta hemifrån är en av frågorna som kan komma efter en stomioperation. Att bo någonstans utanför din komfortzon kan vara ett stort steg för vissa människor, men med lite extra förberedelser kommer du snart att undra varför du varit orolig för det. Kom ihåg att om du övernattar hos vänner eller bekanta kommer de förmodligen inte alls att vara oroliga om din påse läcker eller om du behöver ta längre tid på dig på toaletten. De kommer bara att vara glada att du kom! Att bo hos vänner och bekanta är ett bra sätt att komma över alla rädslor om hur det är att bo någon annanstans än hemma, eller att behöva byta din påse på en annan plats.

På hotell

Alla hotell har förvaringsplats i badrummet där du kan kasta dina använda påsar. Om du är orolig för att det luktar eller om städpersonalen ska upptäcka att du har en stomi, kan du alltid dubbelvika den använda påsen i en plastpåse innan du placerar den i avfallshinken. Kom ihåg att använda påsar bara behandlas som en babys blöja skulle göra, så det finns inget behov av att informera hotellet i förväg om att du har en stomi. Även om det värsta händer och du får att läckage på hotellet: kom ihåg att de helt säkert har sett mycket värre saker än det! Det finns ingen anledning att oroa sig, bara
lämna sängkläderna så att det är uppenbart att lakanen behöver bytas. Om du är bekymrad kan det vara en bra idé att ta med ett madrasskydd, och att använda Trio Silex förstärkningshäfta. Om du irrigerar, kom ihåg att ta en krok.

Camping

Camping kan vara en underbar semester, så länge som regnet håller sig borta och det finns el! Du kanske vill boka en plats närmare toaletten för att slippa gå så långt på natten? Tänk på var du förvarar dina påsar och tillbehör eftersom det kan bli väldigt varmt i tältet på sommaren. Du kanske vill ta med en kylväska till dina saker? Om du semestrar i husvagn eller husbilar har de fördelen av att ha egen toalett.

Checklista när du reser med stomi:

• Ha med dig ett intyg från din vårdgivare om att du behöver stomihjälpmedel samt ett solrosband.

• Packa stomitillbehör för minst tre dagar i handbagaget ifall ditt incheckade bagage hamnar på villovägar.

• Ta med extra hjälpmedel ifall det blir förseningar och/eller du inte kan få tag på vissa hjälpmedel på ditt resmål. Ett extra förråd av t.ex. påsar gör att du kan känna dig tryggare. Räkna på hur många påsar du nyttjar idag.

• Planera i god tid så att du får allt viktigt material med dig. Gör en lista på det du behöver.

• Kontrollera att du har en adekvat reseförsäkring om du skulle behöva uppsöka sjukhus i utlandet.

• Klipp till några uppklippbara hudskyddsplattor hemma i förväg eftersom många flygplatser inte tillåter saxar.

• Även om trubbiga saxar mindre än 10 cm tillåts slipper man vissa förklaringar och situationer genom att ha saxar i incheckat bagage.

• Ha gärna olika storlekar på dina påsar med dig, detta för att anpassa dig efter semesterns olika aktiviteter.

• Förvara ditt stomimaterial på den svalaste platsen i rummet, om du reser till ett varmare land.

• Att tänka på vad man äter och dricker, salta lite extra på maten samt att dricka mer vätska är generella tankar som gäller oss alla. men i synnerhet om du har kortare tarm.

• Om du känner dig yr, törstig, svag, får huvudvärk eller koncentrerad urin bör du överväga om du druckit för lite.

• Tag med dig kontaktinformation till någon som kan hjälpa dig om dina påsar försvinner eller tar slut.

Och framförallt…

• Slappna av och njut av din resa!

Informationen på denna sida är hämtad från häftet Travel tips från Trio Ostomy Care.

Ange din e-postadress och få nyheter, erbjudanden och tips/råd skickade direkt till dig.

Vi skickar ut våra nyhetsbrev 1 gång i månaden och du kan när som helst avregistrera dig.