Ballooning

 

Vad är ballooning?

Ballooning är ett vanligt problem som drabbar många med stomi. Som namnet antyder är ballooning när överflödig luft från matsmältningen samlas i din stomipåse och tvingar den att blåsa upp som en ballong. Detta kan kännas pinsamt när du är ute bland folk och skapar obehag som kan hålla dig vaken på nätterna. Det finns dock en del saker man kan göra för att förebygga och kontrollera problemen.

ballooning gaser stomi

Vad orsakar ballooning?

Ballooning orsakas främst av mat och dryck som ger gasbildning. Livsmedel som är kända för att orsaka gas inkluderar sparris, broccoli, brysselkål, kål, ägg, vitlök, lök, jordnötter och vindruvor. Kolsyrade drycker är också kända för att öka gasbildning. Andra saker som kan orsaka gaser inkluderar att äta för fort, hoppa över måltider, dricka genom ett sugrör eller om du regelbundet tuggar tuggummi. Du kan läsa mer om kostråd för dig med stomi här

Förebygga gasbildning

Du kan hjälpa till att förhindra att stomipåsen blåser upp sig genom att begränsa en del av maten och drycken som anges ovan. Därmed kan det vara en god idé att föra en matdagbok för att se vilka typer av mat som utlöser en gasig episod så att du kan undvika dem. Ett annat råd är att äta långsamt och tugga din mat väl, eftersom det ofta minskar risken för gasbildning. Det är även bra att dricka mycket vatten mellan måltiderna. 

Det finns vissa livsmedel som tros ha motsatt effekt och minskar gasbildning. Exempel på sådana livsmedel är kärnmjölk, tranbärsjuice, persilja och yoghurt. 

Rätt stomipåse

Det är viktigt att alltid välja en stomipåse med ett bra filter som motverkar att luften stannar i påsen. Tänk på att byta påsen regelbundet så att filtret inte täpps igen. Du kan behöva prova dig fram till rätt stomipåse. Många av de senaste modellerna har inbyggd teknologi som är speciellt utformad för att eliminera ballongbildning och lukt. Ibland är det inte tillräckligt och man kan behöva ytterligare produkter som avhjälper problemet. Om din avföring är flytande till konsistensen kan du använda dig av en absorberande portionspåse som du lägger i din stomipåse. Trio Pearls är en gelbildare som även minskar gasbildning och absorberar dålig luft. Den kan du beställa prov på kostnadsfritt i vår webbshop

Ange din e-postadress och få nyheter, erbjudanden och tips/råd skickade direkt till dig.

Vi skickar ut våra nyhetsbrev 1 gång i månaden och du kan när som helst avregistrera dig.