Ileostomi

Vad är ileostomi?

En ileostomi är en öppning i tunntarmen (ileum) som är tillverkad genom kirurgi. Vid operationen tas en bit av tunntarmen ut genom bukväggen för att bilda det vi kallar en stomi. Oftast placeras öppningen på höger sida av magen. Avföringen passerar sedan ut genom öppningen på magen. Ileostomi får du som opererar bort tjocktarmen och ändtarmen eller i de fall din tjocktarm behöver vila och läka från skador eller sjukdom. Det kan också röra sig om att den övre delen av tunntarmen behöver repa sig.

Eftersom stomin inte har någon möjlighet att reglera utflödet fäster man en stomipåse som samlar upp avföringen.  Avföringen från en ileostomi är i motsats till kolostomin oftast flytande.

Tillfällig eller permanent

En ileostomioperation kan göras som en tillfällig eller permanent lösning på tarmproblem och skador av olika slag. En tillfällig operation tillämpas exempelvis i de fall då man opererat bort en del av tarmen och kvarvarande del behöver läka innan en sammanfogande kirurgi kan utföras. Ibland är det dock inte möjligt att göra en sammanfogning. I vissa fall är en sådan operation allt för riskabel för patientens hälsa. Då väljer man istället en permanent ileostomi.

Mor och dotter med ileostomi

Varför får man en ileostomi?

Orsakerna till att man opererar en ileostomi kan variera. Bland de vanligaste är sjukdomen ulcerös kolit, tarmcancer eller familjär adenomatös polypos

Olika typer av ileostomi

Ändileostomi

Precis som namnet antyder opererar man vid en ändileostomi ut änden av tunntarmen genom buken för att skapa stomin. Ändileostomin kan vara såväl tillfällig som permanent.

Loop-Ileostomi

Vid en loop-ileostomi tas en ögla av tunntarmen ut genom bukväggen som sedan delas. De två exponerade ändarna sammanfogas och sys fast på huden. Denna typ av operation är oftast tillfällig då den har som syfte att kunna sammanfogas igen vid senare tillfälle.

Mer information finns bland annat på ILCO Tarm- Uro- och Stomiförbundets hemsida.

Hur tar jag hand om min ileostomi

Det finns en rad olika stomihjälpmedel som hjälper dig att ta hand om huden runt stomin och att hålla bandageringen tät för att undvika läckage. I början kan man behöva prova flera olika varianter för att finna det som fungerar för dig. Din stomiterapeut hjälper dig med råd och instruktioner.

Alla ileostomier ser olika ut. Därför har vi en rad olika tätningsprodukter: platta och konvexa ringar i olika storlekar samt en silikongel som lägger sig i gropigheter och tätar. Att ta hand om huden blir extra viktigt. Vi har såväl hudskydd som häftborttagare som är snälla mot din hud. Du är välkommen att prova våra olika produkter kostnadsfritt.

Vid Ileostomi använder man oftast en tömbar stomipåse. Den har ett lås med en klämma som kan öppnas vid tömning. Många har problem med tunnflytande innehåll i stomipåsen. Trio Pearls gelbildande portionspåsar gör innehållet mer trögflytande, minskar gasbildning och dålig lukt.

Du kan även testa våra underkläder för stomi från Comfizz som ger stöd, minskar risken för läckage och bråckbildning.

Ange din e-postadress och få nyheter, erbjudanden och tips/råd skickade direkt till dig.

Vi skickar ut våra nyhetsbrev 1 gång i månaden och du kan när som helst avregistrera dig.