Om silikon

Silikon – när din hud behöver lite extra hjälp!

Huden är kroppen största organ och fungerar som regel som en utmärkt barriär mot yttre påverkan. För många kan det vara en daglig utmaning att hålla huden i ett bra skick. Läckage, irritation, obehag och otrygghet är några vanliga problem som kan förknippas med stomiprodukter. Trio Healthcares nya, avancerade silikonteknologi erbjuder en mängd fördelar framför traditionella hydrokolloidprodukter.

Om du använt de vanligaste produkterna på marknaden för omvårdnaden av din stomi och huden runt omkring, vet du i regel en del om hudirritation, läckage och hur svårt det är att avhjälpa dem. Genom att välja silikonmaterial kan du få en betydligt bättre tätning runt din stomi. Något som kan avhjälpa dessa vanliga problem. Silikon absorberar inte kroppsvätskor (vilket kan orsaka hudirritation) som de annars vanligt förekommande produkterna i hydrokolloid-material gör. Dessutom är silkonbaserade produkter betydligt lättare att ta bort vid bandagebyten utan hudpåverkan eftersom de inte bryts ner under användandet.

Den vanligaste typen: Hydrokolloidens funktion

Idag är de flesta tätningsringar, plattor och tätningspastor baserade på ett material som kallas hydrokolloid. Det innebär i korthet att fästförmågan hos materialet ökar under användningen då hydrokolloiden (som namnet indikerar) suger åt sig vätska: såväl från huden som eventuella läckage. Det ger en mycket stark vidhäftningsförmåga. Detta till trots får inte materialet en vidhäftning över hela huden då den inte går ner i hudens små ojämnheter (se bilder nedan).

Dock kan hydrokolloider vara smärtsamma att avlägsna och svåra att få av i ett stycke. Då den inte heller fäster över hela ytan får man ett ojämnt tryck på huden som lätt skapar irritationer och hudskador. Den fuktabsorberande egenskapen gör också att huden hela tiden har fukt i form av svett och eventuellt läckage anliggande mot huden, vilket i sig kan skapa hudirritation (se bilder nedan).

Mer hygieniska och enklare bandageringsbyten

Skillnad hydrokolloid silikon

Det mesta är annorlunda med våra produkter: såväl vad gäller vidhäftning som fukt. Silikonet formar sig efter din huds ojämnheter och har en låg ytenergi så att den sluter om och får en fästförmåga över hela ytan. Våra produkter med Trio’s Sil2™ Technology: silikonring (Trio Silvex), förstärkningsbåge (Trio Silex) och silikongel (Trio Silken) ger en omedelbar och säker vidhäftning på huden samtidigt som de mycket lätt kan tas bort vid byte av stomimaterial. De lämnar inga rester på huden vid borttagning vilket resulterar i ett snabbare och renare påsbyte. Materialet har hög flexibilitet och, till skillnad från hydrokolloiden, stramar den därför inte heller emot när du rör dig. Silikon absorberar inte fukt, men andas väl. Precis som din egen hud fungerar! 

Större delen av fukten från din hud går igenom silikonet och avdunstar. Den blir inte geggig, bryts ner och förlorar inte heller sin styrka under användning. Din hud behåller därför sin elasticitet och irritation minskar. Silikonet skyddar huden från klåda, irritation och inflammation. Silikonringarna bibehåller sin form och funktion även vid förlängd användning samtidigt som de låter huden andas, vilket reducerar risken för maceration av huden. Resultatet blir en friskare och mer välmående hud. Kort sagt: Hudens bästa vän!

Skillnaden mellan hydrokolloid och silikon

Tabellen nedan visar skillnaden mellan vår nya silikonteknologi och de mer traditionella hydrokolloida materialen.

I mobilen? Scrolla till höger för att se hela tabellen.

Kliniskt BehovHydrokolloida materialTrio’s nya silikonteknologi
Direkt vidhäftningBristfällig direkt vidhäftning p.g.a. icke-adhesiv hydrokolloidutfyllnad nyttjad i sammansättningenDirekt vidhäftning p.g.a. låg ytenergi och hög flexibilitet från silikonpolymerer
Vidhäftningssgraden ökar inte över tid (ger enklare borttagande och minskar hudskador)Ökar med tiden p.g.a. att det adhesiva materialet ”smälter” in mot huden (icke-kross-länkade polymer)Ingen signifikant förändring i vidhäftning över tid (Kross-länkade polymer)
HygieniskAbsorberar avföring och urinIcke-absorberande men genomsläpplig för fukt
Rent borttagande (inga rester)Bryts ned i närvaro av avföring och urinBibehållen funktion och form i närvaro av avföring och urin ger ett borttagande i ett stycke. Lämnar inga rester på huden

trio-silikon-hydrokolloid-illustration

Trio’s nya silikonteknologi Sil2™

• Mer hygienisk än traditionella produkter – absorberar inte kroppsvätskor.

• Låter huden andas – för en förbättrad hudkondition.
• Bibehållen funktion och form – bryts inte ned av kroppsvätskor.
• Tas bort i ett enda stycke – lämnar inga rester på huden.

Du kan beställa gratisprover av våra Trioprodukter så skickar vi dem till dig kostnadsfritt.

Ange din e-postadress och få nyheter, erbjudanden och tips/råd skickade direkt till dig.

Vi skickar ut våra nyhetsbrev 1 gång i månaden och du kan när som helst avregistrera dig.