Sova med stomi

Tips för en bättre natts sömn med stomi

Sömn är oerhört viktigt för din hälsa och välmående, men vissa personer som har stomi kan känna sig oroliga för att sova eller upptäcka att problem med stomin stör sömnen. Det kan vara allt från att man känner sig obekväm till problem med läckage och dålig lukt. Här försöker vi bena ut de vanligaste problemen och orosmomenten och ger tips och råd för att få en god natts sömn.

God natt!

Byt eller töm påsen innan du går och lägger dig

Byt eller töm alltid påsen innan du går och lägger dig. Om din stomipåse överfylls på natten riskerar du läckage. Att gå till sängs med en tom påse kan minska ångest för läckage och avsevärt förbättra kvaliteten på din sömn. Om du har en stomi med särskilt högt flöde kan det vara fördelaktigt att överväga en större påsstorlek eller använda ett förtjockningsmedel.

Trio Pearls® gelbildande- och luktkontrollerande påsar är utmärkta för att hantera vätskeflödet från din stomi. De fungerar genom att förvandla lös avföring till en tjockare gel som kan hjälpa till att förhindra läckage, stoppa filtret från igensättning och undvika sammanslagning av innehåll. Många menar även att då innehållet formar sig bättre när du rör dig ger Trio Pearls® även en bekvämare sömn.

Planera dina måltider innan sänggåendet

Om du har en stor måltid före sänggåendet kan detta öka din produktion över natten och störa din sömn. Vissa väljer att äta en huvudmåltid vid lunchtid och en mindre kvällsmåltid. Experimentera och ta reda på vad som fungerar bäst för dig. Försök alltid att undvika livsmedel som ger gasbildning för att förhindra ballooning.

Trio Pearls® kombinerar superabsorberande gelbildande kristaller och nanokonstruerade ingredienser som aktivt absorberar luktande organiska molekyler, vilket innebär att du kan sova utan att oroa dig för pinsam lukt från allt du har ätit. Det är även trevligare för din eventuella sovpartner.

Hitta en sovställning som fungerar för dig

Den bästa positionen att sova i när du har stomi är på ryggen eller på sidan. Det kan hjälpa att lägga kuddar runt dig för att förhindra att du rullar eller täpper till flödet i stomipåsen.

Genom att förtjocka innehållet hindrar Trio Pearls® innehållet från att glida runt i stomipåsen, så att du kan röra dig fritt utan att oroa dig för lös avföring. Dessa smarta påsar färgar inte av sig på dina kläder eller toaletter, vilket ger dig extra självförtroende oavsett om du sover hemma eller på semestern.

Använd stödunderkläder och bangagering på natten

Genom att sova med Comfizz stomiunderkläder eller gördel på natten hålls påsen på plats och risken för läckage minskar. Det mjuka tyget andas väl och är helt utan skavande sömmar. Du kan även prova att sätta på en extra säkerhetshäfta såsom vår Trio Silex silikonbåge under natten. Den hjälper till att hindra stomipåsen från att dra i fästet, är följsam och stramar inte i huden samtidigt som den låter huden andas.

Notera: Om du har en stomi med högt flöde (1500 ml per dag) eller nyligen har märkt en ökning eller betydande förändring i din produktion, rekommenderar vi alltid att du kontaktar din stomiterapeut för att diskutera lämplighet.

Jenny berättar om sina erfarenheter av Trio Pearls®

“Sömn var en nervös sak för mig när jag först fick min stomi. Jag oroade mig för att luta mig för mycket på stomipåsen och att få läckage i sängen, ibland kunde paniken ofta hindra mig från att sova gott. Jag har använt Trio Pearls® många gånger, men främst när jag är på semester och på natten när min produktion är tunnare. De hjälper verkligen till att tjockna upp det vilket innebär att jag får mer sömn mellan tömningarna.”

Ange din e-postadress och få nyheter, erbjudanden och tips/råd skickade direkt till dig.

Vi skickar ut våra nyhetsbrev 1 gång i månaden och du kan när som helst avregistrera dig.