Klimakteriet med stomi

Stomi under klimakteriet

Många funderar över hur klimakteriet påverkar stomin. Att det sker förändringar under livet med stomi är vanligt. En anledning kan vara hormonfluktuationer som orsakar förändringar i tarmrörelserna vilket påverkar din stomi.

Vad händer med tarmen under klimakteriet?

Klimakteriet diagnostiseras när en kvinna har haft 12 månader i följd utan menstruation, vanligtvis i åldern mellan 45 och 55 år. Under åren fram till dess börjar hormonerna östrogen och progesteron fluktuera och orsakar obalans i många delar av kroppen, inklusive tarmen.

Östrogen och progesteron spelar båda en roll i matsmältningen och den övergripande tarmhälsan. Utarmande hormoner kan påverka hastigheten med vilken mat rör sig genom tarmarna som tvingar mer vatten att absorberas tillbaka i blodomloppet, vilket leder till förstoppning, halsbränna, gaser och uppblåsthet. Ökade nivåer av stresshormonet kortisol runt denna fas i en kvinnas liv kan också öka stress och ångest vilket i sin tur kan orsaka diarré.

Premenstruella kvinnor kan uppleva oregelbundna tarmrörelser eller upptäcka att deras symtom förvärras om de lider av ett kroniskt tarmtillstånd, såsom irritabelt tarmsyndrom.

Vad händer under klimakteriet om du har stomi?

Förstoppning

Kvinnor kan bli förstoppade under den premenstruella fasen på grund av minskningen av både östrogen och progesteron och även som ett resultat av svaga bäckenbottenmuskler efter en förlossning. Förstoppning är ett vanligt problem bland stomiopererade, särskilt för de med kolostomi. Det är viktigt att se upp för förändringar för att säkerställa att din stomi inte blockeras.

Råd: Se till att du dricker mycket vatten för att uppmuntra tarmrörelser. Det kan också vara bra att öka ditt intag av fiberrika livsmedel som fullkornsprodukter, frukt och grönsaker. Träning ökar blodflödet och kan hjälpa till att skapa bra tarmrörelser. Om du är orolig för att du kan ha utvecklat en blockering är det viktigt att du talar med din stomisjuksköterska för råd.

Diarré

Lös avföring kan vara resultatet av något du har ätit eller druckit, men kan också vara relaterat till medicinering, stress eller till och med ett virus. Hormonell obalans kan förvärra situationen vilket är svårt för stomipatienter eftersom en attack kan komma plötsligt utan varning och förlusten av vätskor, särskilt om du har en ileostomi, kan få dig att må dåligt.

Råd: Om du vet att din diarré utlöses av att äta viss mat eller om du dricker alkohol, är det bäst att undvika dessa saker tills du mår bra igen. Det kanske låter galet men vattnig avföring behöver mer vätska! Så se till att du dricker minst 2,5 liter vatten per dag. Du kan också prova förtjockning med livsmedel som äppelmos, bananer, yoghurt och ris. Trio Pearls® är en superabsorberande portionspåse som hjälper till att förtjocka innehållet i din stomipåse. Beställ varuprover kostnadsfritt direkt av oss eller fråga din stomiterapeut om du vill prova dem.

Gas & uppblåsthet 

Alla producerar gas, det är en naturlig biprodukt av maten vi äter. Men när du har stomi kan det vara en källa till obehag och vara pinsamt. Med hormonella förändringar är gas och uppblåsthet ännu vanligare, så du kanske vill vidta extra åtgärder för att undvika vissa livsmedel.

Råd: Vid det här laget vet du förmodligen vilka livsmedel som “avskräcker dig” men de vanliga misstänkta att undvika inkluderar bönor, lök, vitlök, kål, ägg, majs och ärtor. Kolsyrade drycker kan också få dig att bli mer gasig än vanligt. Försök att äta långsammare och inte svälja för mycket luft medan du äter din mat.

Oregelbundna tarmrörelser

När dina hormoner börjar fluktuera, så kan dina tarmrörelser göra detsamma. Du kanske upptäcker att du pendlar mellan förstoppning och diarré, vilket kan vara utmanande med stomi.
Råd: Följ tipsen ovan under varje episod av oregelbundna tarmrörelser, till exempel att eliminera vissa livsmedel. Både diarré och förstoppning gynnas av regelbunden motion och ett ökat intag av vätska. Om du nyligen har genomgått stomioperation, kom ihåg att det kan ta lite tid för din stomi att lugna ner sig. Men oroa dig inte, du kommer snart in i en bra rutin. Om du upplever något av dessa tarmproblem med andra symtom är det viktigt att diskutera eventuella ovanliga förändringar med din stomiterapeut.

Ange din e-postadress och få nyheter, erbjudanden och tips/råd skickade direkt till dig.

Vi skickar ut våra nyhetsbrev 1 gång i månaden och du kan när som helst avregistrera dig.