Pancaking

Vad är pancaking?

Pancaking är ett problem som främst är vanligt för dig som har kolostomi. Du kanske har hört uttrycket ”platt som en pannkaka” vilket är bakgrunden till namnet. 

Pancaking innebär att det bildas vakuum i stomipåsen vilket får den att dra ihop och platta till sig. Det blir då svårt för avföringen att ta sig ner i påsen. Istället fastnar allt uppe runt stomins mynning där den klumpar sig och tillslut trycker bort bandageringen från kroppen varpå det blir möjligt för avföringen att läcka ut. Man kan även få problem med att filtret i stomipåsen täpps igen.

Hur förebygger jag pancaking?

Ett första steg kan vara att se över ditt vätskeintag. Ofta orsakas pancaking av att avföringen blir för fast. Luft kan därmed inte kan ta sig förbi avföringen vilket i sin tur orsakar vakuum. Du kan även tänka på att äta en fiberrik diet, vilket kan hjälpa till med att få en bättre konsistens på innehållet i påsen. Exempelvis kan fullkornsprodukter, grönsaker och frukt hjälpa.

Att tillföra luft i påsen innan du applicerar den kan vara ett sätt att förebygga pancaking. Du blåser helt enkelt upp påsen innan filtret sätts på och du sätter fast påsen. Likaså kan du som har en tömbar påse ibland behöva lufta eller även kallat ”rapa” påsen för att jämna ut trycket.

Ibland kan själva filtret i stomipåsen orsaka problemet. Äldre varianter av filter är inte lika effektiva varpå problem med lufttillförseln i påsen blir sämre. Ibland kan en lösning vara att testa med att byta typ av stomipåse

Smörjmedel för att förhindra pancaking

Problemet gör så klart att man ständigt oroar sig för läckage och känner ett behov av att ständigt kontrollera påsen. Men det finns sätt att underlätta att avföringen fördelar sig ner i påsen.

Ett trick för att få bukt på problemet med att avföringen fastnar längst uppe i påsen är att applicera någon form av smörjmedel såsom olivolja, tvål eller ett glidmedel (kan köpas på apotek) inuti påsen. Observera att smörjmedlet du använder måste vara kompatibelt med materialet i din påse. Exempelvis kan silikonbaserade glidmedel inte användas tillsammans med silikonbaserade bandageringsprodukter eller stomipåsar. Appliceringen är viktigast i den övre delen av påsen. Glidmedlet hjälper då avföringen att lättare kunna ta sig ner i påsen.

En annan variant är att lägga i en fuktad servett eller bomullstuss i påsen.

Inte pancaking?

Det finns en rad andra orsaker till att man får problem med läckage. Oftast kan man hitta lösningen genom att prova sig fram med olika stomiprodukter som kan avhjälpa genom att förstärka, täta eller påverka innehållet i påsen. Kontakta gärna oss om du behöver hjälp och råd eller vill prova någon av våra produkter kostnadsfritt!

Ange din e-postadress och få nyheter, erbjudanden och tips/råd skickade direkt till dig.

Vi skickar ut våra nyhetsbrev 1 gång i månaden och du kan när som helst avregistrera dig.