Hudproblem

Hudproblem vid stomi

Hudproblem är vardag för många med stomi. Studier visar att så många som 80 % av alla med stomi upplever hudproblem*. Med andra ord så har de allra flesta någon gång upplevt problem med huden runt stomi. Enligt en undersökning utförd av Trio Ostomy Care har en av tre med stomi lärt sig leva med hudproblem och en av fem med problemen vet inte orsaken.  Så ska det inte behöva vara! Här går vi igenom de olika typerna av hudskador och hudirritationer samt ger råd om hur du kan ta hand om din hud på bästa vis. Såväl för att läka som för att förebygga hudproblem.

Vårt fokus är hudvård med hjälp av våra funktionella stomihjälpmedel som ger dig rörelsefrihet, trygghet och – såklart – en hälsosam hud. 

*Kimberley LeBlanc et al; Peristomal Medical Adhesive Related Injury; Results of an International. Consensus Meeting; J Wound Ostomy Conference Nurs. 2019-46(2):125-136

Alla har rätt till en hälsosam hud!

Hudproblem är otroligt vanligt bland stomiopererade och kan i många fall påverka livskvaliteten. Det kan både vara smärtsamt, ge klåda och försvåra bandageringen av stomipåsen. Vidare kan det leda till läckage som ytterligare förvärrar problemen. En ond cirkel, med andra ord.

Befintliga hudbesvär behöver vårdas så att de läker, men minst lika viktigt är det att förebygga hudproblem genom en bra hygienrutin och att välja rätt produkter för din bandagering som tar hand om din hud. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på hur din hud mår och eventuella förändringar som sker för att kunna finna orsaker och att hitta rätt metod för behandling.

Kontakta din stomiterapeut om du har hudproblem

I första hand rekommenderar vi att du frågar din stomiterapeut om du upplever hudbesvär. Stomiterapeuter träffar patienter med hudrelaterade problem dagligen och kan ge dig råd och hjälp med just dina besvär.

Olika typer av hudproblem

Normal peristomal hud

Huden runt din stomi (peristomal hud) ska se i stort sett se likadan ut som huden på resten av magen. För att du ska kunna upptäcka begynnande hudproblem är det viktigt att du har koll på hur din hud ser ut och känns när den är frisk och hel. Det skapar en bra förutsättning för att du ska veta när något inte riktigt är som det ska och på så vis kunna vidta åtgärder innan det framkommit svårare hudskador. Ha gärna för vana att alltid kontrollera din hud vid varje byte.

Rodnad: det är väl naturligt?

Tecken på en hudskada är rodnad, svullnad, klåda eller smärta. Om huden varit irriterad under en längre tid blir blodkärlen mer framträdande och översta hudlagret tjockare. Det är dock naturligt att huden blir röd när man avlägsnar plattan. Detta ska däremot vara snabbt övergående och inte ge ömhet, klåda eller smärta.

Nedan går vi igenom ett par av de vanligaste hudproblemen.

1. Flagande/flådd hud.

Eftersom hög vidhäftning krävs för att hålla en stomipåse på plats och att stomipåsen rör på sig (drar i huden) när du rör dig, är det inte ovanligt att hudskador uppkommer. Den bakomliggande orsaken är oftast inte vidhäftningen i sig utan att vidhäftningen inte är jämnt fördelad över hela huden.

Vidhäftningen sker alltså egentligen punktvis, exempelvis om du använder en hydrokolloid produkt där vidhäftningen ökar gradvis under användandet. Trycket blir därför ojämnt och skapar på så vis lättare hudskador. Hydrokolloida produkter kan även vara svåra att avlägsna med hudskador som resultat.

Genom att välja produkter i silikon får du en jämn och omedelbar vidhäftning. Istället för att koncentrera sig på mindre punktvisa ställen på huden fördelar sig vidhäftningen över ett bredare område. Silikonet efterliknar din egen huds egenskaper, låter huden andas och håller sig flexibelt under användningstiden varpå bandageringen rör sig med dina rörelser. Du slipper den stramande känslan i huden och minskar risken för att huden tar skada. Det gäller även när du avlägsnar den från huden.

Här kan du läsa mer om silikon och dess funktioner.

Tips! Vid avlägsning är det bra att tänka på att börja i ena hörnet på plattan. Dra aldrig fort, utan i en långsam rörelse. Under bandagebyten kan med fördel en häftborttagare användas som gör det enklare och minskar trycket på huden.

2. Fuktassocierad hudskada (MASD eller svampinfektioner)

Om huden täcks och täpps igen bildas fukt mellan förbandet och huden i form av svett. Denna fukt kan leda till maceration av huden, dvs. huden förändras på grund av den ständigt fuktiga miljön. I slutändan leder det till nedbrytning av huden, och det vi kallar en fuktassocierad hudskada.

Du kan också få besvär med svampinfektion på grund av fukt. Det ter sig som röd-lila partier med en vitaktig substans. Du som har nedsatt immunförsvar eller diabetes löper större risk för problem med svampinfektioner.

Ett hydrokolloid-förband får sin vidhäftning genom absorption. Alla vätskor som kommer i kontakt med förbandet absorberas och stannar på huden, såväl svett som avföring. Under användningstiden samlas mer och mer fukt i förbandet, vilket ökar stressen på huden.

Silikon, däremot, andas. Trios patenterade silikonblandning har konstruerats för att efterlikna hudens naturliga förmåga att hantera fukt. Det betyder att svett passerar genom materialet, vilket hjälper till att hålla huden frisk.  Eftersom silikonet inte förlitar sig på absorption är det mindre sannolikt att det blir mättat med tiden och fuktskador förhindras.

Våra stomimaterial i silikon från Trio

Läs mer och beställ dina varuprover enkelt och kostnadsfritt i vår webbshop

Till produkterna >
3. Medicinsk limrelaterad hudskada (MARSI)

Även limmet/vidhäftningsmedlet i vissa produkter kan orsaka liknande hudskador och hudirritationer. Våra produkter i silikon innehåller just silikon och inget annat.

4. Fekal/kemisk hudskada

Fekalier (avföring) innehåller skadliga enzymer som skapar irritationer och är väldigt frätande på huden. Du har kanske märkt att när läckage hamnar under eller utanför plattan blir resultatet klåda och irriterad hud?

Det är viktigt att finna en bra bandagering som håller tätt, men lika viktigt är det att välja en produkt som inte absorberar och låter fekalier stanna på huden. Det ska ju hamna i stomipåsen!

Silikon ger en pålitlig flexibel tätning runt stomin för att skydda peristomal hud och absorberar inte fekalier.  På så vis kommer inte avföring i kontakt med huden och därmed förhindras kemiska skador och infektion.

Hos oss finner du tätningsringar i silikon som förhindrar läckage och är skonsamma mot huden.

5. Allergisk kontaktdermatit

Mer ovanligt är allergiska reaktioner, även om de förekommer. De flesta produkter på marknaden är allergivänliga och testade för att inte skapa allergiska reaktioner på huden. Vissa är dock mer känsliga för vissa ämnen med en inflammatorisk reaktion som resultat. En del produkter har tillsatser av ämnen som ska ha en positiv inverkan på huden såsom aloe vera eller vitaminer. För de som är överkänsliga kan dessa hjälpämnen ha motsatt effekt.

Hudirritation av tvål?

Du bör även se över andra produkter du använder såsom tvål eller salvor/krämer. Använd främst parfymfria och allergivänliga produkter. Ibland kan du behöva övergå till att endast använda vatten vid rengöring för att låta huden återhämta sig från en allergireaktion. Ofta är bara vatten fullt tillräckligt vid tvätt.

Silikon har visat sig vara ett av de mest inerta ämnena för att minska risken för kontaktdermatit. Inga tillsatser och konstigheter. Det behövs inte, helt enkelt.

Tips: Ett enkelt sätt att testa om dina applikationer ger dig allergiska besvär att att helt enkelt sätta dem på en annan plats på huden (som är frisk). Får du liknande reaktioner på den platsen vet du att det är något i just den produkten som du är känslig mot.

6. Hårsäcksinflamation

Om du rakar huden runt stomin eller om bandageringen avlägsnas på ett sätt som rycker med hår kan du få hårsäcksinflammationer runt stomin. Det brukar yttra sig som röda plitor (liknande finnar) och rödaktig hud.

Tips: Vid rakning är det viktigt att använda ett vasst och rent rakblad samt att raka medhårs. Tänk även på att inte raka huden för ofta.

7. Blödningar

Att det ibland blöder något från din stomi är normalt, eftersom det är känslig hud på samma vis som slemhinnor eller tandkött. Om du blöder från huden runt stomin bör det däremot undersökas. Kontakta din stomiterapeut för råd och hjälp.

En hälsosam hud är nyckeln till ett bra liv med stomi

Vi har hudhälsan i fokus i alla våra produkter. Mår huden bra så mår du bra! Här ser du en översikt över våra produkter och vid vilka tillfällen de är bra att använda. Du beställer enkelt dina kostnadsfria prover i vår webbshop. Har du några frågor är du välkommen att höra av dig till oss!

Mår din hud bra – mår du bra

Det finns ett par grundläggande saker att gå igenom när man har problem med sin hud. Det bästa är alltid att konsultera din stomiterapeut. En av de absolut vanligaste orsakerna till att man som stomipatient söker vård är just hudproblem och hudirritationer. Stomiterapeuter har erfarenhet av olika typer av hudproblem och kan visa och ge dig råd kring produktval och hygienrutiner.

Här listar vi lite enkla råd och tips som du kan se över på egen hand:

1.    Bandageringsbyten och hygien

Det är otroligt viktigt att huden är ren och torr när du gör dina bandageringsbyten. Tvätta huden och se till att den är ordentligt torr innan du applicerar dina stomiprodukter. Duscha går bra att göra såväl med som utan stomipåse. Tänk på att tvålrester och lotion kan påverka vidhäftningen på din hudskyddsplatta. Oljebaserade produkter är därför inte optimala. 

Tips: Passa gärna på att lufta huden en stund vid bytena.

Stomi bild
2. Extra skydd

För att hjälpa huden på traven kan en hudskyddsprodukt vara bra att använda. Trio Elisse hudbarriär finns i spray eller våtservett som lugnar röd och irriterad hud och skyddar huden mot påfrestningar av häftämnen, enzymer och kroppsvätskor i hela 100 timmar. Du kan använda Trio Elisse på såväl skadad som frisk hud. Applicera den direkt på huden innan du fäster din stomipåse och eventuella andra tätningsprodukter.

3. Se över dina tätningsprodukter

Om du har problem med läckage kan det bero på att du antingen inte applicerar produkterna korrekt eller att du helt enkelt behöver byta till andra produkter. Ibland är det så enkelt som att hålstorleken inte är rätt för dig, och ibland kan det handla om att man behöver ytterligare tätningsprodukter. Det är viktigt att prova sig fram för att hitta rätt lösning för just dig och din stomi. Din stomiterapeut kan vara till hjälp med såväl appliceringen som att välja produkter.

Din stomi kan även förändra sin form över tid, framför allt under de första veckorna efter operationen. Det finns även andra faktorer som kan påverka storleken och formen på din stomi såsom en graviditet, viktförändringar, träning eller sjukdomar.

Vill du testa våra produkter beställer du dem kostnadsfritt i vår webbshop. Under varje produkt finner du instruktionsvideos för hur du använder produkterna. Självklart finns vi här för att hjälpa dig: Kontakta oss om du har några frågor.

4. Hudskadorna i sig kan vara problemet

En skadad hud är svårare att bandagera vilket kan leda till mer läckageproblem och en ond cirkel.

Ange din e-postadress och få nyheter, erbjudanden och tips/råd skickade direkt till dig.

Vi skickar ut våra nyhetsbrev 1 gång i månaden och du kan när som helst avregistrera dig.