Solrosbandet
Solrosbandet – Hidden disabilities
Solrosbandet (Sunflower Lanyard Scheme®) skapades ursprungligen för att hjälpa vuxna och barn att på ett enkelt och tydligt vis signalera att bäraren har en dold funktionsnedsättning. De introducerades först på Gatwicks flygplats i England och finns nu på de flesta flygplatser samt buss- och tågstationer i landet. Solrosbandet indikerar för personalen att bäraren kan komma att behöva extra hjälp eller lite mer tid, exempelvis genom säkerhetskontrollen, på sin resa. Solrosbanden har börjat nå ut till andra länder och vi drog igång introduktionen i Sverige för personer med stomi.
OBS! Vi tillhandahåller inte solrosbanden. Läs längre ner på sidan hur du får ditt egna solrosband.
Charlotte, som reser mycket till och från England, berättar:
Jag är så glad att jag hörde om solrosbanden. Jag hörde om dem först i England, och bestämde mig för att prova ett nu på min senaste resa. Vilken upplevelse det var! Jag har rest mycket med min stomi och har varit med om en hel massa olika upplevelser, så jag kände att det var väldigt spännande att se hur annorlunda resan kunde bli med bandet. Jag satte solrosbandet om halsen och gick med det stolt. När jag gick fram till den vanliga säkerhetskontrolldörren såg dom bandet med en gång och jag blev skickad bort till ”Special Assistance”-ingången, som bara var en dörr längre bort. När jag kom fram dit blev jag bemött av en väldigt glad och vänlig man som bara bad om att få titta på pass och boardingkort, sedan släppte han in mig. Säkerhetskontrollen här var mycket tystare, lugnare och med mycket mindre människor, så hela processen att gå igenom var mycket trevligare och mindre stressig än den vanliga säkerhetskontrollen. Ingen frågade om varför jag hade bandet på mig och det var inga konstigheter med att jag hade stomi. Jag kände att jag blev bemött av personalen med mer respekt, lugn och glädje.
Flygplatspersonalen hade fått träning i att de som har solrosbandet på sig har någon sorts funktionsnedsättning, osynlig sjukdom eller något som kan skapa problem genom säkerhetskontrollen. Det kan även handla om andra osynliga diagnoser, så personalen har speciell träning i att vara mer bemötande och försiktiga i sin kommunikation, och det tycker jag verkligen att de var. Jag blev också informerad om att flygplatsen hade ett speciellt solrosbandsrum för folk att vänta i om vi ville. Detta rum var tyst och stilla, perfekt om man tycker det är jobbigt med mycket folk, behöver sitta eller har svårt med för mycket ljus och ljud. Hela konceptet var väl uttänkt och jag kände att det gjorde mig lite lugnare och tryggare i hela processen, speciellt genom säkerhetskontrollen. En annan väldigt trevlig sak var att mitt resesällskap fick gå med mig i samma säkerhetskontroll, vilket betyder att man inte delas upp från dom man reser med. Det gjorde såklart också att jag kände mig mycket lugnare & tryggare!
Charlotte Gregmar
Så fungerar Solrosbandet
Resenären rekommenderas att bära solrosbandet väl synligt runt halsen under hela sin resa. Fastsatt i bandet finns också ett ID-kort där man skriver ner sin personliga information, vilken kan läsas av personalen vid behov.
Capero Medical AB har påbörjat arbetet med att informera flygplatser och andra centrum för resor i landet. Vi visar hur solrosbandet underlättar för såväl resenären som för säkerhets- och resepersonalen.
Solrosbandet nu på Skavsta, Kastrup och Knutpunkten Helsingborg
Stockholm Skavsta blev den första flygplatsen i Sverige som lanserade solrosbandet i september 2021 och sponsrades med 200 solrosband av Capero Medical AB. Även Kastrup och Knutpunkten i Helsingborg har rutiner för att hantera personer som bär banden. Samtal sker i dagsläget med Stena och Swedavia för att nå ut till fler resecentrum och flygplatser.
Solrosbandet visar de som arbetar på flygplatsen/resecentrat att bäraren kan komma att behöva lite hjälp, eller bara lite mer tid under sin vistelse på flygplatsen, exempelvis genom säkerhetskontrollen. Solrosbandet ger inte automatiskt tillgång till Fast Track eller priority boarding.
Solrosbandet kan även användas på färjan mellan Helsingborg och Helsingör. Stena (Øresundslinjen) på knutpunkten har solrosband för de som är i behov.
Hur får jag ett solrosband?
Solrosbandet är kostnadsfritt och kan fås genom att hämta ett i informationsdisken på flygplatsen eller resecentrat utan kostnad, men kan även beställas online på Hidden Disabilities hemsida.