Urinläckage

Urinläckage är ett pinsamt och jobbigt problem för många kvinnor. Den vanligaste typen av urinläckage är relaterad till ansträngning. I Frankrike drabbas mer än 3 miljoner och i Sverige nästan en halv miljon. Du är inte ensam med dina problem!

Varför får man urinläckage?

Urinläckage kan uppstå och vara kopplad till flera olika situationer. Vanligast är att man läcker urin vid plötslig eller häftig rörelse då bäckenbotten inte kan hålla emot om det finns urin i blåsan. Det kan vara när man hostar, nyser eller skrattar. Det är också vanligt förekommande vid träning: exempelvis när man springer, hoppar eller lyfter något tungt.

Urinläckagesproblemen kan bero på en försvagad bäckenbottenmuskulatur från en graviditet eller förlossning, men kan också vara kopplad till ålder. Det kan även finnas andra fysiska åkommor som påverkar urinblåsan och bäckenbotten. Du kan läsa mer om inkontinens här.

Låt inte urinläckage hindra dig!

Plötsliga urinläckage påverkar hela din vardag. Det viktiga är att du finner hjälp så att du inte låter det hindra dig från att exempelvis delta i vissa aktiviteter. Det finns en rad olika hjälpmedel att ta till. Vid väldigt svåra besvär rekommenderar vi såklart att man kontaktar vården.

Inkontinensskydd vid urinläckage

Ett av de vanligaste hjälpmedlen på marknaden är inkontinensskydd i form av ett trosskydd eller binda. Dessa är dock ofta otympliga, obekväma och kan orsaka irritationer i underlivet.

Träna upp bäckenbotten

Knip! Ja, det har du säkert hört förut. Det är faktiskt bevisat att bäckenbottenträning ofta hjälper vid urininkontinens. Ta exempelvis hjälp av en app eller kulor för att träna. Dessa finner du på apotek eller i sexshoppar.

Operation

Har man väldigt svåra besvär kan man ibland behöva ta till en operation. Rådgör med läkare om du har mycket problem med dagliga urinläckage.

Intravaginalt hjälpmedel

Nu finns Diveen som är ett hjälpmedel som förs in i slidan likt en tampong där den stöttar upp urinblåsan och hindrar urinläckage – hela dagen eller vid tillfällen då du behöver det. Läs mer om Diveen och beställ direkt i vår webbshop.

Mer information kan du finna på Vårdguiden.

Ange din e-postadress och få nyheter, erbjudanden och tips/råd skickade direkt till dig.

Vi skickar ut våra nyhetsbrev 1 gång i månaden och du kan när som helst avregistrera dig.