Inkontinens

Inkontinens hos kvinnor är vanligt förekommande. I världen beräknas antalet till flera miljoner. I Sverige har cirka 450 000 kvinnor problem med inkontinens relaterat till ansträngning såsom vid hopp, nysningar, när du hostar, löpning osv. Inkontinens kan begränsa vardagen och skapa oro för att olyckan ska vara framme i en oläglig situation.

Vad är inkontinens?

Inkontinens definieras som ofrivillig tömning av urinblåsan. Det innebär helt enkelt att några droppar, eller ibland mer, urin läcker från urinröret trots att du inte känner dig kissnödig eller har möjlighet att kontrollera det. Inkontinens kan förkomma hos män, men är betydligt vanligare hos kvinnor. 

Orsaken till urininkontinens kan vara många. Det kan vara kopplat till graviditet eller förlossning, men kan också komma med ålder. Det är vanligt att man har ett ökat behov av att gå på toaletten såväl dagtid som nattetid. Du kan också ha problem med att du får plötslig känsla av kissnödighet och att det då läcker urin innan du hinner till en toalett. Vid svåra besvär rekommenderar vi att man rådgör med en läkare. I vissa fall kan man behöva en operation. Vid enklare besvär kan man dock vara hjälpt av ett inkontinensskydd eller -hjälpmedel.

Hjälpmedel vid inkontinens

Inkontinenshjälpmedel finns idag i flera former. Vanligast är inkontinensskydd i form av trosskydds- eller bindliknande produkter som suger upp vätskan och ibland även döljer doft. I många fall är dessa dock inte tillräckliga eller rent av obekväma och osäkra. Vissa får även problem med hudirritationer i underlivet av inkontinensskydd.

Med Diveen inkontinenshjälmedel kan du känna dig trygg oavsett aktivitet. Kanske har du besvär av urinläckage dagligen eller bara ibland såsom då du utför fysisk aktivitet. Oavsett är ett intravaginalt hjälpmedel som Diveen enkelt och tryggt att använda. Du får ett diskret skydd mot inkontinens som används likt en tampong. Nyhet: Nu finns Diveen utprovnings-SET som innehåller båda storlekarna av Diveen så att du kan prova vilken som passar dig bäst.

Utöver hjälpmedel är det också viktigt att du tränar din bäckenbottenmuskulatur. Ofta kan inkontinensbesvären blir lindrigare i takt med att man tränar upp muskulaturen i bäckenbotten. Vill du ha hjälp med hur du ska gå till väga för att träna kan du läsa mer på tät.nu som även har en kostnadsfri app.

Ange din e-postadress och få nyheter, erbjudanden och tips/råd skickade direkt till dig.

Vi skickar ut våra nyhetsbrev 1 gång i månaden och du kan när som helst avregistrera dig.